مراقبت از چرم, لوازم جانبی کفش

تمامی نکاتی که در مورد ترک زیره کفش باید بدانید

در زمان بروز ترک زیره کفش نیازی به تعویض زیره وجود نخواهد داشت.

در زندگی روزمره بدن ما به‌خصوص پاها در معرض خطرات و اتفاقات مختلفی قرار دارد. فرقی نمی‌کند که شما در محیطی اداری کارکنید یا در معدن درنهایت این کفش‌ها هستند که پاهای شما را از اجسام خارجی و تمامی خطراتی که ممکن است اتفاق بیفتد، حفظ می‌کند. دراین‌بین زیره‌ها عموماً اولین بخش از کفش‌ها است که آسیب می‌بیند. حتماً تابه‌حال ترک زیره کفش و دیگر مشکلات این‌چنینی برای شما پیش‌آمده است. اگر شما هم به‌تازگی با ترک خوردن زیره کفش خود مواجه شده‌اید با ما همراه باشید که نکات لازم برای ترمیم و جلوگیری از بروز مجدد آن را با شما در میان بگذاریم.

ترک زیره کفش؛ چالشی همیشگی برای کفش‌ها

فرقی نمی‌کند که کدام‌یک از انواع زیره کفش برای تولید محصول نهایی استفاده‌شده باشد، درنهایت این ترک‌خوردگی سلامت و کارایی این زیره‌ها را تهدید می‌کند. البته ممکن است دوام و مقاومت انواع مختلف زیره‌ها در برابر آسیب با یکدیگر متفاوت باشد، اما درنهایت ترک‌خوردگی بلایی است که بر سر هر زیره‌ای نازل می‌شود. در ادامه به‌صورت خلاصه ۱۱ مدل از انواع زیره‌های پرکاربرد کفش‌ها را که امکان ترک‌خوردگی در آن‌ها وجود دارد به شما معرفی می‌کنیم:

  1.  زیره چرم یا میکرولایت؛
  2.  زیره‌های لاستیکی؛
  3.  زیره‌های ترکیبی که از کفی چرمی و لاستیکی تولید می‌شود؛
  4.  زیره ریج وی (Ridgeway)؛
  5.  زیره داینیت (Dainite)؛
  6.  زیره‌های کفش کار یا تکاوری؛
  7.  زیره‌های نیتریل چوب‌پنبه؛
  8.  زیره‌های پلی اورتان یا PU؛
  9.  زیره‌های پلی وینیل کلراید یا PVC؛
  10.  زیره‌های ترموپلاستیک؛
  11.  زیره نیولایت؛

چرا زیره‌های کفش ترک می‌خورد؟

علت ترک خوردن زیره کفش در مدل‌های مختلف زیره‌ها و محیط‌های متنوع با یکدیگر تفاوت‌هایی دارند. در حالت کلی ترک‌خوردگی زیره‌ها ناشی از خشک شدن یا فرسوده‌شدن بافت آن‌ها است. مثلاً روند تجزیه و به‌اصطلاح فساد بافت زیره‌های پلاستیکی یا لاستیکی در محیط‌های گرم و مرطوب سریع‌تر از محیط‌های معتدل اتفاق می‌افتد.

عامل دیگری که باعث ترک خوردن زیره‌های کفش می‌شود سردی و خشکی بیش‌ازاندازه هوا است. اگر بافت زیره کفش بیش‌ازاندازه خشک شود ترک خوردن زیره کفش دور از انتظار نیست. بااین‌حال اگر به هر دلیل این اتفاق برای کفش‌های شما افتاد، نگران نباشید. تعمیر ترک زیره کفش با روش‌های خاصی به‌راحتی امکان‌پذیر است. پیش از آنکه به سراغ روش‌های تعمیر این ترک‌ها برویم بهتر است با روش‌هایی برای جلوگیری از بروز ترک در زیره‌های کفش آشنا شویم. در ادامه نکات مهمی را با شما به اشتراک می‌گذاریم که عمر زیره کفش‌های شما را بیشتر می‌کند. پس مطالب زیر را به‌دقت بخوانید.

ترک زیره کفش عارضه‌ای است که با استفاده مداوم از این محصول به وجود می‌آید.

روش‌های جلوگیری از بروز ترک در زیره کفش‌ها

همان‌طور که گفته شد عوامل محیطی مختلفی می‌تواند باعث بروز ترک در زیره کفش‌های شما شود. به همین دلیل محافظت از اثر این عوامل محیطی عمر مفید زیره کفش‌ها را بالا می‌برد. مهم‌ترین کارهایی که برای افزایش طول عمر زیره کفش‌ها توصیه می‌شود به شرح زیر است. پیشنهاد ما به شما این است که با توجه به نوع کاربری کفش‌ها و محیطی که در آن زندگی می‌کنید بهترین راهکارها را برای افزایش ماندگاری زیره کفش مدنظر قرار دهید.

فشار کاری را تقسیم کنید

در حالت کلی وظیفه اصلی کفش‌ها محافظت از پاهای ما در بیرون از خانه است. اگر شما تنها از یک جفت کفش برای مدت طولانی استفاده کنید، فشار مضاعفی را به کفی و زیره آن وارد کرده‌اید. این روش به نظر ساده است، اما تأثیر قابل‌توجهی برای افزایش ماندگاری کفش‌ها و زیره آن‌ها دارد. بهتر است همیشه چند جفت کفش داشته باشید و به‌صورت دوره‌ای از آن‌ها استفاده کنید. بدین‌صورت مدت ماندگاری زیره کفش‌ها بیشتر خواهد شد.

آب ریسک ترک خوردن را بالا می‌برد

از دیگر مواردی که به‌صورت جدی به زیره کفش‌های آسیب میزند رطوبت است. اگر قرار است باران ببارد و زیره کفش شما ضد آب نیست، شاید بهتر باشد که کفش مناسبی برای باران و محیط‌های خیس انتخاب کنید. رطوبت روند فرسایش و از بین رفتن زیره‌ها را سرعت می‌بخشد.

به خاطر داشته باشید حتی زمانی که قصد شستن و نظافت کفش‌ها را دارید نباید برای مدت طولانی کفش را در آب غوطه‌ور کنید. غوطه‌ور کردن کفش‌ها در آب علاوه بر بالا بردن ریسک ترک خوردن زیره منجر به جدا شدن کلی آن از کفش نیز می‌شود. جالب است بدانید در برخی موارد ممکن است ترک زیره کفش ناشی از جدا شدن چسب از کفش در بخش‌های میانی زیره باشد.

اگر از کفش به‌صورت مناسبی استفاده نکنید با ترک زیره کفش مواجه می‌شوید.

روش‌های مراقبت از کفش را بیاموزید

برخی افراد با شلختگی هرچه‌تمام‌تر با کفش‌های خود برخورد می‌کنند. مثلاً در زمان درآوردن کفش‌ها به‌جای اینکه بند آن را به‌درستی باز کنند با فشار آن‌ها را از پا درمی‌آورند. همین حالت شلختگی در زمان راه رفتن نیز رخ می‌دهد. پیشنهادی که به شما داریم این است که به‌صورت هوشمندانه از کفش‌های خود استفاده کنید. مثلاً برای مدت طولانی و بی‌دلیل پاهای خود را به‌صورت خمیده نگه ندارید. این حالت باعث می‌شود که در مدت‌زمان کوتاهی زیره کفش از همان بخش خمیده شده ترک بردارد.

اگر قرار است برای مدت طولانی از یک جفت کفش استفاده نکنید یا فصل استفاده از کفشی خاصی تمام شده، بهتر است آن را با ابزاری مثل روزنامه پرکنید. این کار باعث می‌شود کفش فرم ظاهری خود را حفظ کند که در پی آن زیره نیز فرم ظاهری خود را حفظ می‌کند. پس‌ازآن مطمئن شوید که مکانی که قرار است کفش برای مدتی در آن قرار بگیرد کاملاً خشک و خنک باشد.

آفتاب و خنجر تیزش برای ترک زیره کفش

این نکته را به خاطر داشته باشید که قرارگیری کفش‌ها در معرض نور مستقیم آفتاب عمر زیره‌های کفش را کوتاه می‌کند و باعث ترک خوردن سریع آن‌ها می‌شود. این موضوع بدان معنا است که چه در حالتی که در زیر نور آفتاب گام برمی‌دارید و چه در حالتی که کفش‌ها به‌تنهایی در معرض نور خورشید قرارگرفته‌اند احتمال ترک خوردن زیره کفش وجود دارد.

نکته مهمی که باید به خاطر داشته باشید این است که اگر به هر دلیلی کفش‌های شما خیس یا نم‌دار بودند نیز نباید برای مدت طولانی آن‌ها را در معرض نور مستقیم آفتاب قرارداد. برای خشک شدن کفش‌ها کافی است آن‌ها را در سایه و هوای آزاد بگذارید.

تمیز کردن زیره کفش را از یاد نبرید

ما هرروزه با کفش‌هایمان در مناطق مختلفی از این کره خاکی قدم برمی‌داریم. نتیجه این راه رفتن‌های گاه‌وبیگاه باقی ماندن اثری از گردوغبار و آلودگی خیابان‌ها است. این آلودگی و گردوغبار اگر برای طولانی‌مدت روی زیره کفش باقی بماند باعث خشک شدن زیره‌های خواهد شد. خشک شدن زیره‌ها چیزی جز ترک خوردن آن‌ها و حتی جدا شدن از کفی کفش را در پی نخواهد داشت.

اگر وقت کافی را برای تمیز کردن اصولی کفش‌هایتان ندارید کافی است هرزمان که به منزل رسیدید و قبل از درآوردن کفش‌ها با برس مخصوص زیره‌های کفش را تمیز کنید. اگر حتی وقت کافی برای برس کشیدن را نیز ندارید تنها کافی است با چند ضربه آلودگی را از زیره جدا کنید. به خاطر داشته باشید که ترک زیره کفش ارتباط مستقیمی با گردوغبار و آلودگی دارد. پس تمیز کردن آن‌ها را هیچ‌وقت فراموش نکنید.

هر کفش برای کار خاصی مناسب است

تولیدکنندگان کفش‌ها با توجه به نوع کاربری آن‌ها برای هرکدام مدل خاصی از زیره را استفاده می‌کنند. اگر شما هم در طول روز مجبور هستید زمان زیاد و مسافت زیادی را پیاده‌روی کنید بهتر است از کفش‌های مخصوص پیاده‌روی یا کفش‌هایی با زیره‌های مرتبط با همین کار بپوشید. بدین‌صورت امکان خراب شدن یا ترک خوردن دیگر زیره‌های کفش‌های شما کمتر می‌شود. علاوه بر آن زیره‌های کفش‌های پیاده‌روی دقیقاً برای همین کار تعبیه‌شده‌اند به همین دلیل فشار را برای مدت طولانی‌تری تحمل می‌کنند.

اصطکاک قاتل خاموش زیره کفش‌ها

اغلب سازندگان زیره‌های کفش اصطکاک را عاملی خاموش اما بسیار کلیدی برای آسیب و ترک زیره‌های کفش معرفی می‌کنند. جلوگیری از اصطکاک امری محال است، اما اگر می‌خواهید برای کاهش اثر آن کاری بکنید، بهتر است از کشیدن پاهای خودروی زمین دست‌بردارید. بله؛ کشیدن پا روی زمین میزان اصطکاک را افزایش می‌دهد.

اگر شما هم عادت دارید که در زمان راه رفتن به نحوی پاهای خود را روی زمین بکشید، حتماً تابه‌حال به‌دفعات زیادی با ترک کفش‌های خود مواجه شده‌اید. این شرایط کاملاً به اصطکاک مربوط است. به همین دلیل زمان آن فرارسیده که برای کاهش آسیب به پاها و کفش‌هایتان کمتر پای خود را روی زمین بکشید.

 برای اینکه دیرتر با ترک زیر کفش مواجه شوید همیشه از چند جفت کفش استفاده کنید.

تعمیر ترک زیره کفش

تا به اینجا با دلایل بروز ترک در زیره‌های کفش آشنا شدید. فرقی نمی‌کند که به کدام دلیل زیره کفش‌های شما آسیب می‌بینید، مهم آن است که امکان تعمیر ترک زیره کفش وجود دارد. تنها نکته مهمی که نقش مهمی در تعمیر زیره کفش دارد میزان آسیبی است که به آن واردشده است. در ادامه با انواع روش‌های تعمیر یا تعویض زیره کفش بر اساس میزان ترک‌ها و آسیب‌های آن بیشتر آشنا می‌شوید.

تعویض زیره کفش‌های فرسوده

اگر زیره‌های کفش به حدی فرسوده شده باشند که تعمیر آن ممکن نباشد، باید آن‌ها را با زیره‌های سالم تعویض کنید. این شرایط پس از شکستن زیره کفش نیز اتفاق می‌افتد. برای این کار هم می‌توانید کفش خود را به کفاش باتجربه بسپارید و هم خود اقدام به تعویض زیره‌های کفش کنید. اگر قصد تعویض زیره‌ها را در منزل دارید مراحل زیر را در پیش بگیرید:

  1. زیره‌های قدیمی را از کفش جدا کنید
    این کار اندکی سخت به نظر می‌رسد. باید به صورتی زیره را از کفش جدا کنید که به رویه آن آسیبی وارد نشود. حتی اگر مدتی طولانی از کفش استفاده کرده باشید، احتمالاً برای جدا کردن زیره کفش از رویه آن باید از فشار به همراه ابزاری مثل انبردست استفاده کنید. ابتدا قسمت پاشنه را در دست نگه‌دارید و با استفاده از دم‌باریک یا انبردست لبه جلویی زیره را از رویه جدا کنید. اگر چسب در بخش‌هایی از زیره هنوز استحکام خود را حفظ کرده بود، کافی است آن‌ها را بااحتیاط و با استفاده از قیچی یا چاقویی تیز ببرید.
  2. چسب‌های باقی‌مانده را پاک‌کنید
    در این مرحله باید تمامی چسب‌هایی که باقی‌مانده است را با استفاده از استون پاک‌کنید. این کار به شما کمک می‌کند که زیره‌های جدید بهتر سر جای خود بچسبند. تنها کافی است پارچه‌ای تمیز را به استون آغشته کنید و روی چسب‌های باقی‌مانده بکشید. پیشنهاد می‌کنیم که برای این کار حتماً از دستکش استفاده کنید؛ چراکه استون به‌راحتی پوست دست را خشک می‌کند. بهتر است تمامی آلودگی باقی‌مانده را نیز تمیز کنید.
  3. کف کفش را با سمباده صاف کنید
    احتمالاً در زمان استفاده و زمانی که در حال جدا کردن زیره کفش بودید باعث ایجاد سطوح ناصاف در کف کفش خواهید شد. این سطوح ناصاف باعث می‌شوند که زیره جدید کفش به‌درستی به رویه آن نچسبند. به همین دلیل باید با استفاده از سمباده تمامی کفی کفش را به‌آرامی صاف کنید. به خاطر داشته باشید این کار را باید بااحتیاط انجام دهید که به کف کفش آسیبی وارد نشود.
  4. چسباندن زیره جدید
    در این بخش چسب مخصوص زیره کفش را با توجه به دستورالعمل آن به کف کفش بزنید. بعدازآن که مطابق دستورالعمل رفتار کردید باید زیره جدید را در محل خود قرار دهید. بهتر است چسباندن زیره کفش را از قسمت پاشنه شروع کرده و به‌آرامی به سمت پنجه بروید. در این میان حتماً دقت کنید که لبه زیره و کف کفش در یک راستا قرار گیرد که از ترک زیره کفش جدید جلوگیری شود. در انتها بهتر است به زیره جدید فشار وارد کنید که به‌درستی در جای خود قرار گیرد.
  5. اندکی صبوری کنید
    بعد از چسباندن زیره به کف کفش برای اینکه این دو بخش به‌درستی به یکدیگر بچسبند باید اندکی صبوری به خرج داد. برای اینکه نتیجه کار بهتر شود با یک طناب یا نوارچسب دورتادور کفش را ببندید؛ به صورتی که زیره و کفش به‌درستی به هم فشرده شوند. پس‌ازآن کفش را روی زمین قرار دهید و وزنه یا جسم سنگینی را درون آن بگذارید. بعد از ۲۴ ساعت زمانی که از چسبیدن زیره خیالتان راحت شد به‌راحتی می‌توانید از کفش با زیره‌های جدید استفاده کنید.

چسباندن زیره‌های جداشده

در برخی مواقع اثری از ترک زیره کفش وجود ندارد. در این مواقع حتی زیره به‌صورت قابل‌توجهی مستعمل نشده است، اما به دلیل سستی چسب، زیره از کف کفش جدا می‌شود. در این مواقع نیازی به تعویض زیره کفش نیست؛ فقط باید آن را مجدداً به کفش بچسبانید. برای این کار مراحل زیر را در پیش بگیرید.

  1. اولین گام؛ تمیز کردن بخش‌های جداشده
    در این مرحله باید بخش‌هایی از زیره را که از کفش جداشده است با استفاده از محلول ترکیبی از آب و الکل تمیز کنید. اگر جنس کفش شما از چرم است باید با دقت بیشتری این کار انجام شود؛ چراکه الکل به بافت چرم آسیب جدی وارد می‌کند. برای این کار ابتدا مقداری آب گرم را با ایزوپروپیل الکل ترکیب کنید و با استفاده از پارچه‌ای تمیز به بخش‌های جداشده‌ی زیره و کف کفش بمالید. بهتر است در این مرحله دقت کنید که میزان بیشتری از زیره از کف کفش جدا نشود.
  2. دومین گام؛ چسب زدن
    حال که کف و زیره کفش را تمیز کردید با استفاده از خلال‌دندان یا گوش پاک‌کن مقداری چسب مخصوص زیره کفش را به قسمت‌های جداشده بزنید. در این بخش بهتر است که چسب سرریز شود به‌جای اینکه میزان استفاده از آن کم باشد. به خاطر داشته باشید که قبل از استفاده از چسب حتماً دستورالعمل آن را به‌درستی مطالعه کنید که با استفاده از آن بهترین نتیجه را به دست آورید.
  3. سومین گام؛ تثبیت چسب
    پس از چسب زدن به بخش‌های جداشده برای جلوگیری از ایجاد ترک زیره کفش یا جدا شدن مجدداً آن باید کف کفش را به زیره محکم فشار دهید. شاید در این مرحله چسب‌های اضافی از درز میان زیره و کفی خارج شود. بهتر است به‌سرعت و قبل از تماس چسب با رویه کفش آن‌ها را بردارید و از تماس آن با دست نیز اجتناب کنید. رویه و زیره کفش را با نوارچسب یا طنابی محکم به یکدیگر متصل کنید و حدوداً ۲۴ ساعت به آن‌ها فرصت دهید که به‌درستی به یکدیگر بچسبند. بهتر است وزنه‌هایی درون کفش قرار دهید که چسب بهتر سر جای خود محکم شود.

اگر از کفش به‌صورت مناسبی استفاده نکنید با ترک زیره کفش مواجه می‌شوید.

چطور ترک زیره کفش را تعمیر کنیم؟

اغلب تعمیر این ترک‌ها زمانی اتفاق می‌افتد که رویه کفش هنوز کارایی لازم را برای استفاده روزانه داشته باشد و به دلایل مختلفی زیره‌های کفش زودتر از موعد ترک برداشته باشند. روش‌های مختلفی برای تعمیر ترک زیره‌های کفش انجام می‌شود که یکی از بهترین روش‌ها را در ادامه به شما معرفی می‌کنیم.

 تمیزکاری

در مرحله اول باید اطراف ترک‌های زیره کفش را با آب و الکل تمیز کنید. به خاطر داشته باشید درصورتی‌که زیره‌های کفش شما از جنس چرمی است شاید الکل بهترین گزینه برای تمیز کردن زیره نباشد. بهتر است از پاک‌کننده‌های طبیعی برای پاک کردن زیره کفش‌های چرمی استفاده کنید؛ چراکه الکل به‌تنهایی عاملی برای خشکی و ایجاد ترک‌های بیشتر در چرم و کفی‌های چرمی خواهد بود. بعد از تمیز کردن زیره کفش برای چند دقیقه صبر کنید که زیره به‌صورت کامل خشک شود.

سمباده کشیدن

همان‌طور که با نگاه کردن به ترک‌ها و سطح اطراف آن متوجه خواهید شد در این بخش پستی بلندی‌هایی وجود دارد. اگر می‌خواهید که تعمیر زیره به‌صورت کامل و اصولی انجام شود، بهتر است که این پستی بلندی‌ها تا حد امکان از بین برود. برای این کار کافی است با استفاده از سمباده‌ای نرم پستی بلندی‌های موجود را صاف و یکدست کنید. این کار را تا جایی ادامه دهید که حالت ایستایی و ایده آل زیره برای گام برداشتن از بین نرود.

انجام برخی ریزه‌کاری‌ها

برای آنکه تعمیر زیره ترک‌خورده باظرافت و به‌صورت اصولی انجام شود، بهتر است برخی ریزه‌کاری‌ها را در دستور کار قرار دهید. مثلاً یکی از همین ریزه‌کاری‌ها این است که بعد از سمباده کاری کفی کفش را از داخل بلند کنید و روی قسمت ترک‌خورده زیره کفش نوارچسب بچسبانید. این کار کمک می‌کند که چسب مخصوص از قسمت زیره به کفی کفش نشت پیدا نکند.

ترمیم ترک زیره

بعد از چسب زدن کفی کفش حال وقت آن فرارسیدهاست که با استفاده از چسب مخصوص ترک زیره کفش را پرکنید. چسب را به‌آرامی با استفاده از خلال‌دندان درون ترک‌ها فشار دهید. در این بخش اگر اندکی از چسب از ترک‌ها بیرون زد نگران نشوید؛ چراکه بعد از خشک شدن می‌توانید با استفاده از سمباده آن‌ها را حذف کنید.

حال با استفاده از یک‌تکه یخ مکعبی روی سطح چسب بکشید. یخ به شما کمک می‌کند بدون دست زدن به سطح چسب آن را صاف کنید. این کار به زودتر خشک شدن این مواد نیز کمک خواهد کرد.

مرحله نهایی

در این مرحله باید کفش را برای مدت ۲۴ ساعت به صورتی قرار دهید که زیره کفش با هیچ وسیله‌ای تماس نداشته باشد که کاملاً خشک شود. بهتر است کف کفش به سمت بالا قرار گیرد. پس از خشک شدن هر سطح ناصاف را با استفاده از سمباده نرم، صاف و صیقلی کنید. درنهایت ترک‌های روی زیره کفش شما ترمیم‌ می‌شود و به‌راحتی می‌توانید از آن مجدداً استفاده کنید.

 

جمع‌بندی

کفش‌ها یکی از پرکاربردترین پوشاکی هستند که در طول روز از آن‌ها استفاده می‌کنیم. یکی از بخش‌هایی از کفش که بیشتر در معرض آسیب قرار می‌گیرد زیره آن‌ها است. ترک زیره کفش اتفاقی است که با استفاده مداوم از این محصول در آن به وجود می‌آید. در این مقاله تمامی نکاتی که در ارتباط با این ترک‌ها باید بدانید با شما به اشتراک گذاشته‌ایم. امیدواریم با استفاده از این اطلاعات مدت‌زمان بیشتری بتوانید از کفش‌های محبوب خود استفاده کنید.

1 دیدگاه در “تمامی نکاتی که در مورد ترک زیره کفش باید بدانید

  1. roghayeh گفت:

    سلام چندان واضح نبود مراحل کار کوتاه و مفید باشد بهتر انجام میشود بهرحال متشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *